Tijdens de zwangerschap
Contact maken met je baby
Bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is er veel aandacht voor contact maken met je baby. De tast van je kindje is in de buik al vroeg goed ontwikkeld. Daar kun je als ouders op inspelen tijdens de zwangerschap.
Als moeder voel je je baby vanaf ongeveer de 22e week de hele dag door. Je kunt reageren op zijn bewegingen. Je partner voelt deze bewegingen niet. Die moet alles uit zijn handen laten vallen op het moment dat jij zegt dat de baby schopt. En meestal houdt de baby zich daarna stil. Ik leer jullie hoe je je baby op jullie aanrakingen kunt laten reageren. Met aandacht, en wat geduld, leren jullie je kind dat jullie er zijn. Hij of zij leert jullie aanrakingen herkennen en zal hierop gaan reageren. Je laat je kind al voelen dat hij of zij welkom is in jullie gezin. En gaandeweg leren jullie elkaar steeds beter kennen en ontdek je misschien al iets van het karakter van je kind. Zelfs als je baby nog in de buik zit, kun je zo al een beetje met hem of haar spelen.
Je baby goed dragen
Daarnaast staan we in de sessies ook stil bij wat er allemaal voor jullie verandert. Zoals bijvoorbeeld het veranderende lijf en de groeiende buik van de moeder. Je kunt je voorstellen dat je met een zo’n 6,5 kilo extra (baby, baarmoeder, placenta en vruchtwater) aan de voorkant van je lijf iets anders moet gaan staan. En dan heb ik het nog niet eens over je bekken dat instabieler is en alle banden die slapper worden. Ik help je een goede houding aan te nemen, waardoor je geen of in ieder geval minder last krijgt van je rug en je bekken. Je partner leer ik hoe hij je hierbij kan ondersteunen.
Als je baby groeit, merk je dat er steeds minder ruimte in je buik is. Je moet bijvoorbeeld continu naar de wc, omdat de baby op je blaas ligt. En je bent kortademig, omdat je middenrif hoger ligt. Ik leer je hoe je meer ruimte krijgt in je buik. En als je baby in de laatste fase van je zwangerschap je ribben als voetensteun gebruikt, kun je hem met je handen vriendelijk doch dringend verzoeken iets anders te gaan liggen. In deze fase kun je je kindje ook helpen klaar te gaan liggen voor de bevalling. Dat doe je met een goede lichaamshouding en daar kan ik je natuurlijk bij helpen.