VOORBEREIDING OP DE BEVALLING

Tijdens de sessies besteden we uiteraard ook aandacht aan de geboorte van jullie baby. Het belangrijkste voor een soepele bevalling is ontspanning. Maar ontspannen is zo makkelijk nog niet als je niet weet wat je te wachten staat en als je pijn hebt. Want, ja, bevallen gaat vroeg of laat pijn doen. Daar kun je dus maar beter op voorbereid zijn.

Weeën opvangen

Ik leer jou en je partner houdingen aan waarin je de weeën kunt opvangen en waarin je je baby de ruimte geeft om geboren te worden. Door die houdingen nu in alle ontspanning te oefenen, ervaar je wat jullie fijn vinden. Wat echt werkt voor jou, blijkt pas op het moment suprême zelf, maar ik geef je in ieder geval genoeg opties waar je straks op kunt terugvallen.

Daarnaast leer ik jou en je partner hoe je met de pijn van de weeën omgaat, zodat je niet verkrampt tijdens de bevalling. Als je verkrampt, geef je je baby letterlijk geen ruimte om geboren te worden. Je zou het niet denken als je sommige verhalen hoort, maar jouw lichaam weet precies hoe het moet bevallen. Juist nu is het dus extra belangrijk dat je luistert naar alle signalen die je lijf geeft. En dat is precies wat haptonomie doet: het leert je luisteren naar je lichaam.

Geboorteplan maken

Bij de voorbereiding op de bevalling hoort ook dat je nadenkt over wat jou de ideale omstandigheden lijken. Je wensen kun je van tevoren bespreken met je verloskundige, gynaecoloog en/of doula. Helaas laten bevallingen zich heel slecht plannen, dus ik bereid je ook voor op onvoorziene omstandigheden en wat je in zo’n geval doet. Wat erg belangrijk is, is dat je durft los te laten. Letterlijk en figuurlijk in dit geval. Je moet de spieren in je lijf loslaten, maar ook je verwachtingen.

Je partner speelt hierin een belangrijke rol. Hij is de bewaker van jullie geboorteplan. Hij houdt in de gaten of alles gaat zoals jullie het willen. Dat doet hij natuurlijk wel altijd in samenspraak met de verloskundige of gynaecoloog. Vasthouden aan je wensen moet medisch wel verantwoord zijn. Jouw gezondheid en die van jullie kindje staan voorop. Maar ik bereid je partner erop voor dat hij degene is die hierover het gesprek aangaat. Jij gaat bevallen, dus jij moet je helemaal kunnen focussen op je lijf om deze klus te klaren.